Výhody PIR desek jako moderního a efektivního izolačního materiálu

Výhody PIR desek jako moderního a efektivního izolačního materiálu

PIR desky jsou moderním a efektivním způsobem, jak izolovat vaši stavbu. Izolační PIR panely jsou vyrobeny z polyisokyanurátové pěny, což z nich dělá vynikající tepelnou izolaci s řadou dalších výhod.

V tomto článku se podíváme na výrobní proces materiálu PIR, jeho výhody a různé způsoby, jak jej můžete využít.

 

Výrobní proces PIR desek

Smísení polyolů a isokyanátů

PIR panely se vyrábějí smísením polyolů a isokyanátů za vysoké teploty a tlaku. Tento proces vytváří pěnu, tuhý plastový materiál s převážně uzavřenou pórovitou strukturou, která se používá jako izolační materiál.

Vytvoření pěny a desek

Po vytvoření pěny se nechá vychladnout a poté se vytvoří desky různých velikostí tlouštěk a s různými tvary hran pro snadnou instalaci.

 

Výhody PIR desek

Vynikající tepelná izolace

PIR desky mají vysokou tepelnou vodivost (λ = 0,022 W/m*K pro termPIR AL), což znamená, že jsou schopné účinně izolovat a udržet teplo v zimě a chlad v létě. To může pomoci snížit náklady na energii a zvýšit komfort vašeho domova.

Odolnost proti vlhkosti

PIR desky jsou odolné proti vlhkosti (dlouhodobá nasákavost má hodnotu ≤ 2 % [kg/kg] / WL(T)2 srovnatelnou s XPS polystyreny primárně určenými pro izolaci soklů), což znamená, že se nebudou deformovat nebo ztrácet své izolační vlastnosti, i když jsou vystaveny vodě. To je zvláště důležité v oblastech s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně.

Odolnost proti ohni

PIR desky jsou také velmi odolné vůči ohni (třída E pro 50-250 mm), což znamená, že jsou bezpečnější než jiné izolační materiály, jako například polystyren nebo minerální vlna a mohou ochránit váš domov v případě vzniku požáru.

Vysoká tuhost materiálu

Materiál PIR desky je vysoce pevný a tuhý, což umožňuje jeho použití i v konstrukčně náročnějších aplikacích, jako jsou stropy nebo příčky.

Napětí v tlaku při 10% deformaci (30 ≤ dN < 140 mm): ≥ 150 kPa, CS(10/Y)150, což je hodnota srovná s podlahovým polystyrenem EPS 150 S, díky čemuž jsou ideální rovněž pro izolaci vašich podlah a díky oboustranné hliníkové folii také jako podloží pod podlahové vytápění.

Snadná instalace

Díky svému tvaru a rozměrům jsou PIR desky snadno instalovatelné (na výběr máte ze 3 typů opracování hran), což znamená, že můžete mít svůj domov účinně izolovaný rychle a snadno od podlahy až po střechu a lze je přizpůsobit různým konstrukčním požadavkům. Navíc jejich hmotnost je nižší než u tradičních izolačních materiálů, což usnadňuje manipulaci a zkracuje dobu montáže.

Dlouhá životnost

PIR desky mají dlouhou životnost a vydrží Vám mnoho let, což znamená, že se nemusíte obávat nákladů na výměnu izolace po dobu životnosti budovy.

 

Různé způsoby využití PIR desek

Střešní izolace

PIR desky jsou ideální pro izolaci střech, protože poskytují vysokou tepelnou izolaci a odolnost proti vlhkosti. Navíc jejich nízká hmotnost nezatěžuje střešní konstrukci.

Izolace stěn a podlah

PIR desky lze také použít pro izolaci vnějších i vnitřních stěn a podlah. Vynikající tepelná izolace zajišťuje pohodlí a energetickou účinnost budovy.

Izolace v koupelnách a kuchyních

Díky odolnosti proti vlhkosti jsou PIR desky vhodné pro použití v prostorách s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně. Udržují své izolační vlastnosti i při vystavení vodě.

 

Závěr

PIR desky představují moderní a efektivní způsob, jak izolovat stavby. Díky svým vlastnostem, jako je vynikající tepelná izolace, odolnost proti vlhkosti a ohni, vysoká tuhost materiálu, snadná instalace a dlouhá životnost, se stávají stále populárnější volbou pro izolaci budov. Jejich různorodé využití zahrnuje střešní izolace, izolaci stěn a podlah, i izolaci v koupelnách a kuchyních.